Hautaus

 

Kirkkoherranvirasto on avoinna tiistaisin. Muina aikoina järjestelyt saa parhaiten käynnistymään ottamalla yhteyden kirkkoherraan.

Sanomakellojen soittaminen on vanha paikallinen perinne; kuolinviestin saavuttua sovitaan suntion kanssa puhelimitse milloin soitetaan sanomakellot.

Siunaustilaisuuden ajankohta sovitaan kirkkoherranvirastossa tai puhelimitse kirkkoherran kanssa. Muita kirkkoherranvirastossa hoidettavia asioita ovat mm.

• hautaustapa; arkku- tai uurnahautaaminen

• vanhan sukuhaudan hautatiedot ja hautaoikeus tai uuden hautapaikan varaamiseen liittyvät asiat

• uurnanlaskuajan varaus

• hautausmaksut

• hautapaikkamaksut

• haudanhoidosta sopiminen ja haudanhoitomaksut

Liikeyrityksinä toimivat yksityiset hautaustoimistot huolehtivat vainajan kuljetuksista, myyvät arkkuja ja uurnia sekä hoitavat monet muutkin omaisten pyytämät hautaukseen liittyvät asiat.

Siunaustilaisuus

Siunaustilaisuus järjestetään useimmiten kirkossa. Siunaustilaisuuden ohjelmasta sovitaan yhdessä papin kanssa ja musiikista kanttorin kanssa. Tapaaminen papin kanssa voidaan sopia kotiin tai kirkkoherranvirastoon.

Arkunkantajat voivat kantaa arkun kirkkoon ennen siunaustilaisuuden alkua tai alkusoiton aikana. Muistokukkien lasku siunaustilaisuudessa voi olla kirkossa tai haudalla.

Muistotilaisuuden järjestämisestä, pitopaikasta ja ohjelmasta päättävät omaiset. Pappi ja kanttori osallistuvat tilaisuuteen toivomuksen mukaan. Usein ohjelmaan liittyy adressien lukeminen, yhteistä laulua, papin puhe, muistosanat, lyhyitä puheenvuoroja ja musiikkiesityksiä sekä tarjoilua.